031-711 94 00 info@human-touch.se

Akupunktur

nål akupunktur

Akupunktur betyder nålbehandling och är en del av traditionell kinesisk medicin TCM/TKM. TCM innefattar även kinesisk massage, örtläkekonst och qigong. Inom TCM kallas människans livskraft för qi. Vid sjukdom beskrivs flödet av livkraften qi som störd. Med akupunktur kan jämvikten och ett lagom flöde av qi uppnås, vilket återställer hälsan eller lindrar sjukdom.

Akupunktör är yrkestiteln för den som utövar akupunktur enligt TCM. Utbildningen pågår under minst tre år. Ett flertal behandlingstekniker ingår, så även skolmedicinsk utbildning.

Med akupunktur enligt TCM behandlas en stor mängd sjukdomar. Förebyggande och friskvårdande behandlingar är också av vikt. Världshälsoorganisationen WHO anger över hundra områden där akupunktur kan hjälpa. Varje person och åkomma behandlas individuellt.

Exempel på behandlingsområden där akupunktur kan hjälpa:

Allergier Astma Hormonell obalans Huvudvärk Rygg- och ledbesvär Idrottsskador Illamående

Matsmältningsbesvär Menstruationsåkommor Nedstämdhet Smärttillstånd Stress

Sömnstörningar Trötthet Övervikt

Hur går behandlingen till?

Tillsammans med din akupunktör samtalar du om åkommans art och dina levnadsvanor med utgångspunkt från TCM och västerländsk diagnos, Kinesisk pulstagning och observation av tungan ingår också som hälsobedömning.

Behandlingen strävar efter att återskapa jämvikt i kroppens flöden. Mycket tunna nålar sätts sedan på individuellt utvalda områden på huden – detta för att dämpa ett överskott eller stärka en svaghet. Du vilar på en behandlingsbänk under pågående behandling. Många känner ett tydligt lugn efter behandlingen. Antalet behandlingar beror på åkomman och personens medfödda egenskaper.

Akupunkturens goda verkan styrks i dag av tusentals studier, som kan sökas till exempel i den medicinska databanken PubMed.

Öronakupunktur är en behandlingsform där punkter i örat behandlas för att ge effekter i andra delar av kroppen. Olika punkter i örat motsvarar olika kroppsdelar, organ och kroppsliga funktioner. Då man behandlar dessa punkter kan man lindra smärta, förebygga och behandla sjukdomar. Öronakupunktur används med framgång även vid avvänjning av olika former av missbruk, exempelvis rök- och snusavvänjning.

Kosmetisk akupunktur kan lite kort förklaras som ett naturligare alternativ till Botox.

Kosmetisk akupunktur ökar kollagenproduktionen lokalt och ger spänst åt muskler och hud i ansiktet. Lyster uppstår i ansiktet och man ser piggare ut. Metoden kan ta bort små och minska större rynkor/linjer, reducera påsar och mörka ringar under ögonen, minska dubbelhaka och immunförsvaret blir ofta bättre.

Vid kosmetisk akupunktur behandlar man med 15-70 små tunna nålar som sätts i de områden av ansiktet där patienten vill ha en effekt. Den lokala behandlingen kombineras med kroppsakupunktur.

Hela behandlingen tar ca en timme.

För bäst effekt ges ca tio behandlingar i en serie.

1-2 behandlingar per vecka är lagom. Ofta behövs det 10 behandlingar för att ge ett bra resultat och efter det rekommenderas en boost var 6-8:e vecka.

Resultatmässigt brukar man endast känna en stramhet efter första behandlingen. Efter 3-4 behandlingar kan man räkna med att det börjar synas. Det tar upp till 7-8 behandlingar för att resultatet skall bli mer varaktigt.

Priset är 1000 kr/behandling. Vid köp av 10 behandlingar bjuder jag på de två sista, dvs du betalar 8000 kr för 10 behandlingar.

Koppning är en metod som kan användas enskilt eller tillsammans med akupunktur. Vid behandlingen placerar man koppor av glas eller silikon på huden. Syftet med behandlingen är att stimulera flödet av qi och blod i området som behandlas, den är smärtfri och känns ungefär som nyp av massage. Eftersom kopparna naturligt drar blod till de yttre kapillärerna kan de lämna röda märken. Dessa är ofarliga och försvinner inom någon dag.

Koppning ger ökad cirkulation, slaggprodukter frisätts och spänningar reduceras. Behandlingen påverkar även nervsystemet på ett positivt sätt.

Koppning kan hjälpa vid olika typer av smärttillstånd – ofta i rygg, axlar och nacke, men även vid reumatiska besvär och ischias, för att nämna några.

Man kan vidare behandla exempelvis fertilitetsproblem, matsmältningsrelaterade besvär, högt blodtryck, allergier och celluliter. Koppning kan användas som kosmetisk behandling, den är även lymfdränerande.

Varmt välkommen att boka tid hos Anna Seeman

Share This

Dela detta!

Dela denna sida med dina vänner.